Babickej muničák na UsynligO

Při dnešním tréninku jsme sice pro oficiální měření času a kontrolu ražení využili bezkontaktní SportIdent, ale zároveň proběhl test mobilní aplikace UsynligO pro zaznamenávání průjezdu kontrolami. Což zároveň znamená, že i bikeři, kteří za chladnějšího počasí na svátek Bonifáce do Sluštic nedorazili, si mohou v následujících dnech i měsících trénink samostatně zajet a změřit čas. V tomto článku najdete instrukce. Do komentářů pod článkem ale mohou své dojmy z testování UsynligO napsat i účastníci tréninku, kteří aplikaci dnes vyzkoušeli. 


Pro účastníky tréninku testující UsynligO


Začneme tím jednodušším. Do komentářů k tomuto článku můžete napsat jakékoliv vaše dojmy z testování zmíněné mobilní aplikace. Co jde vyhodnotit poloautomatizovaně, tedy porovnáním zaznamenaného ražení SportIdentem a přes UsynligO, udělám samostatně. Takže vítány jsou zejména informace, které z těchto dat nevyčtu. Například od bikerů, kterým se výsledky vůbec neuložily? Od těch, co se jim aplikaci nepodařilo ani nastartovat? Nebo od těch, kteří chtějí zauvažovat, proč se jim která kontrola neorazila?

Kdo chce případné neoražení některé z kontrol zkoumat, může mu pomoci nahrání GPS záznamu staženého z UsynligO na mapu na Play-map.com. Jezdci, kteří kvůli testu jeli se dvěma GPSkami (třeba v hodinkách a v telefonu), mohou klidně nahrát oba logy. Já to rozhodně tak s daty z mého testu udělám :-)

V následujících (tý)dnech pak očekávejte vyhodnocení celé taškařice i článek s nasdílením zkušeností a zážitků z přípravy mého prvního tréninku na UsynligO.


Pro další zájemce o trénink


Trénink si můžete projet individuálně kdykoliv. Na kontrolách sice nic nenajdete, ale aplikace vás o průjezdu kontrolou upozorní. A když se ve výsledcích objeví zajímavé časy z individuálních tréninků, sestavím někdy (třeba po konci května) pro zajímavost souhrnné výsledky. Takže můžete zkusit porazit vítěze tohoto tréninku a aktuálního mistra světa v této disciplíně v jedné osobě :-), individuální trénující pravděpodobně budou mít výhodu v sušší trati.

Základní informace o tom, kde je trénink připraven, jaká je mapa, co je zajímavé v okolí apod., najdete v rozpise tréninku MTBO ligy. Přestože z něj většina organizačních věcí už neplatí. Přesné nejsou ani tam umístěné instrukce k použití UsynligO – níže jsou na míru upravené pro individuální trénink

  1. Kdo si může s UsynligO zatrénovat: všichni s chytrým telefonem (Android nebo iPhone). a datovým tarifem (moc dat aplikace nežere). Připojení k internetu je prý potřeba už jen při výběru tréninku (ale netestoval jsem)
  2. Doporučeno doma před tréninkem: 
    1. aplikaci nainstalovat, vytvořit v ní účet a nastavit telefon tak, aby byly minimalizovány problémy s měřením
    2. nastudovat návody: český návod a shrnutí nejdůležitějšího pro MTBO od organizátorů Brněnského poháru (zmínky o aplikaci Livelox a tisku map ignorujte). Jinak v Brně se letos na jaře celý pohár jezdí s UsynligO, zájemci se mohou víc dozvědět na webu Brněnského poháru MTBO.
    3. Stáhnout a vytisknout si mapu 
    • hlavní ligová trať ke stažení, dětská trať ke stažení
    • mapa ke stažení je na rozdíl od té použité při MTBO lize ve formátu A4, aby si ji mohlo vytisknout víc lidí. Měřítko mapy 1:10000, název apod. na ní nejsou, nevešly se do výřezu
    • na dvou místech vede jeden z možných postupů těsně u okraje mapy, tak pozor, ať z ní nevyjedete
    • kdo nemá možnost tisku a stál by o nějakou ze zbylých papírových, může se ozvat na martin@kamzasnehem.cz. Pár jich ještě leží v Petrovicích, cena 30 Kč.
    • mapu před tréninkem nestudujte, ať máte stejné podmínky jako účastníci MTBO ligy
  3. Možný test aplikace před startem: V aplikaci je vytvořen speciální “závod” pojmenovaný “Test UsynligO před MTBO ligou”. Start je u hřiště ve Slušticích a dvě kontroly na příjezdové cestě na příjezdové cestě ke startu vlastního tréninku. Mapu najdete jak v aplikaci, tak zde. Po dokončení tohoto testu si můžete ověřit, že se výsledek zaznamenal a že jde vyexportovat GPS záznam.
  4. Před startem: 
    1. Abyste měli stejné podmínky jako účastníci MTBO ligy, odstartujte z konce polní cesty, asi 20 metrů severozápadně od lávky přes potok. Na začátek orientace (=trojúhleník v mapě) se povinně jezdilo přes lávku
    2. V aplikaci vyberete “závod” Pražská MTBO liga Babickej muničák. Mapu v něm stahovat nezkoušejte, stejně tam není nahraná. 
    3. Mapu začněte vkládat do mapníku až po ostrém startu
  5. Během závodu: Když aplikace pozná, že jste projeli kontrolou, zahraje vám melodii. Může to být i před reálným průjezdem kontrolou, nebo později (to je častější).
    1. i v případě, kdy by vám zahrála aplikace melodii dříve, dojeďte až do místa, kde se kontrola má nacházet podle mapy
    2. protože na kontrolách není nic, na mapě (uprostřed, v místě muničáku) jsou uvedeny slovní popisy kontrol. To abyste věděli, kde se kontrola má přesně nacházet. Dětská trať je bez popisů.
    3. kontroly můžete “razit” za jízdy – MTBO liga se jela s bezkontaktním ražením
  6. Při dojezdu do cíle: Nemusíte dělat nic, aplikace to sama pozná, zastaví měření a zahraje jinou melodii
  7. Po tréninku uložte výsledky do aplikace, případně nahrajte i GPS záznam na play-map.com. Pokud jste náhodou dosáhli nadprůměrného času z důvodu, že trénink absolvujete s předem nastudovanou mapou, opakovaně apod., napište to do komentáře k tomuto článku, takové jezdce bychom pak nezařazovali do výsledků

Komentáře k článku

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Přihlásit se
16. 05. 2020 23:45
Martin Smrt: Díky za super trénink, Martine. Projel jsem si ho dneska odpoledne. Kvůli svojí lenosti a nešikovnosti jsem PlayMap trochu zaspamoval, tak pardon. Appka mi nevzala K4, K5 a K13. K8 mi zahrála až někde v půlce cesty na K9, to jsem moc nepochopil. Jel jsem s S9 a min. přesností na 20 m. Těch doporučovaných 50 metrů by možná pomohlo u K5 a asi i K13, ale K4 by mi to stejně nevzalo – záznam tam nechybí, jen byl mimo.
16. 05. 2020 23:45
Martin Smrt: Díky za super trénink, Martine. Projel jsem si ho dneska odpoledne. Kvůli svojí lenosti a nešikovnosti jsem PlayMap trochu zaspamoval, tak pardon. Appka mi nevzala K4, K5 a K13. K8 mi zahrála až někde v půlce cesty na K9, to jsem moc nepochopil. Jel jsem s S9 a min. přesností na 20 m. Těch doporučovaných 50 metrů by možná pomohlo u K5 a asi i K13, ale K4 by mi to stejně nevzalo – záznam tam nechybí, jen byl mimo.
16. 05. 2020 07:27
Martin Sajal: Nahrál jsem svoje jediné testovací projíždění, kdy jsem absolvoval celou trať (mnohdy úmyslně nevhodnými postupy, abych projel i místa, která jsem ještě neměl zmapovaná). Inspirován Mírou (díky za super vyhodnocení) jsem oříznul začátek obou nahraných záznamů na vteřinu stejně a výsledek odpovídá Mírovým závěrům. Nezaznamenaly se mi dvě kontroly, kde jsem se vracel podobným směrem – 5 a 14 (tu jsem pak ještě posunul na odbočku, původně jsem ji měl na hlavní cestě). Překvapivě se mi zaznamenala 1, kde jsem se taky vracel a na záznamu jsem snad nejdál od kontroly. Jinak o svém mobilu vím, že má GPSku mizernou (kvůli tomu jsem si i kupoval hodinky), ale čekal jsem záznam méně mizerný. Až budu mít chuť si zajet naplno a otestovat, kolik dostanu od vítěze při jízdě po paměti bez mapy, zapnu si v mobilu vedle UsynligO i měření přes Stravu, schválně jaké budou rozdíly. Co se týče přesnosti umístění kontrol, na tom jsem si dával záležet. Cca o 10 metrů severněji byla 11 (v místě dle mapy nebyla kam pověsit a podobně asi i 1 a 13, ale tam to nehrálo roli. Shrnující článek bude někdy později, počkám na pár individuálně trénujících.
15. 05. 2020 15:22
Filip Hegner: Měl jsem nastavenu přesnost 20m. První 4 kontroly hrály takřka přesně v místě kontroly, tak jsem to trochu přestal sledovat, ale od 9 dál jsem si začal všímat, že neznačí vůbec anebo pocitově výrazně později než byl průjezd. Nezaznamenány 6, 9 a 11. K6 projížděná, zbylé dvě na otočku, nápadná podobnost s chybami jako Míra (hypotéza: špatný signál v těchto místech nebo lehce odchýlené zadání souřadnic?). Při stažení a porovnání s výstupem s hodinkami je leckde nepřesné, a taky jede trhaně (zastavuje, a pak dohání) (hypotéza: problém GPS mého přístroje – Samsung Galaxy S10e, protože ostatním to nedělá?). Automatický cíl proběhl, ale ukončení záznamu ještě dlouho ne… (příště zkusím lépe) PS: díky za skvělou trať, dlouhé postupy jsou super a konečně se neprášilo!
15. 05. 2020 12:08
Markéta Drobníková: Tohle asi není komentář, který je vyžadovaný, ale ať tu nejsou samé negativní=o) Mně UsynligO fungovalo úplně perfektně. Všechny kontroly se “ozvaly” přesně v okamžiku, kdy jsem u ní byla i v reálu.
15. 05. 2020 00:46
Míra Štochel: Jen jsem s GPS hodinkami a UsynligO v telefonu. Testovací UsynligO mi proběhlo v pořádku, v ligovém mi nevzalo kontroly 6, 9, 10 a 11. Z obou jsem nahrál záznam na Play-map, synchronizoval jsem start, aby to bylo hezky vidět.

Podle všeho mi GPS/UsynligO v telefonu počítá trasu o pár vteřin zpožděně. Kvůli tomu je v lese slyšet oražení kontroly až nějakou dobu po jejím navštívení, což tolik nevadí, ale problém je, že si zároveň upravuje trasu – zkracuje zatáčky a při otáčení nedojde až k reálnému místu otočení. Kvůli tomu nemám oražené některé kontroly. Spolehlivě tak funguje UsynligO jen tam, kde se jede kolem kontroly dostatečně dlouho rovně.